یکی از اداره ی های درآمد زای هرات، گمرک. سالانه بدلیل عواید چشم گیری که از این اداره به خزانه ی دولت واریز میشد، هرات را به قطب اقتصادی افغانستان مبدل ساخته بود. سال قبل عواید این اداره ی ۲۰ میلیارد و ۷۸۷ میلیون افغانی بود اما پس از انتقال این اداره از داخل شهر […]
یکی از اداره ی های درآمد زای هرات، گمرک. سالانه بدلیل عواید چشم گیری که از این اداره به خزانه ی دولت واریز میشد، هرات را به قطب اقتصادی افغانستان مبدل ساخته بود.
سال قبل عواید این اداره ی ۲۰ میلیارد و ۷۸۷ میلیون افغانی بود اما پس از انتقال این اداره از داخل شهر به بندر اسلام قلعه، عواید این اداره ۵۰ درصد کاهش یافته است.
تاجرانی که در این مسیر فعالیت می کنند می گویند که مورد تهدید قرار گرفته اند.
حاجی عنایت الله، معاون اتحادیه شرکت های ترانسپورتی در بندر اسلام قلعه می گوید هفته ی یک تا دو مورد آدم ربایی رخ می دهد.
او می گوید زورگویان و گروه هایی تاجران، ماموران گمرک و افراد را می گیرند و پس از اخذ پول هنگفت یک یا دو هفته بعد رها می کنند.
آقای عنایت الله می گوید از صد موتری که به گمرک می رسد، ۵۰ تای آن از سوی زورمندان و گروه ها خارج می شود.
“زورگویی در بندر اسلام قلعه به اوج خود رسیده؛ باور کنید که اگر روز صد موتر بیاید ۵۰ تای آن از سوی زور مندان قاچاق می شود یاری از وقتی که گمرک به بندر اسلام قلعه آمده نتوانسته تارگتی که داره را نصفش را پوره کند نمی تواند پول را جمع کند. هر روز اختطاف است هر روز سرقت است و ماموران هم نمی توانند قانون را تطبیق کنند”.
هفته ی قبل نماینده گان هرات در مجلس گفته بودند که شماری افراد مافیایی و مسلح غیر مسئوول گمرک هرات را بخاطر کمیشن کاری در دست گرفته اند و ماموران را تهدید می کنند که اگر موتر های مورد نظر آنان را تعرفه بدیل نکنند، در مسیر راه آنان را خواهند ربود و ماموران به خاطر ترس از زندگی شان مجبور به پذیرش خواست آنان می شوند.
آنگونه که نمایندگان مجلس می گویند عواید گمرک هرات از ۷۰ میلیون افغانی در روز به ۴۰ میلیون افغانی کاهش یافته.
شورای ولایتی هرات نیز می گوید انتقال گمرک سبب شده تا فساد بیشتر شود.
محمد سردار بهادری، عضو شورای ولایتی هرات می گوید تا زمانی که نظارت بیشتر نشود و امنیت آن تامین نگردد، وضعیت گمرک بهتر نخواهد شد.
“متاسفانه از وقتی که گمرک به بندر اسلام رفته نتیجه ی خوبی نداده؛ ببینیم به آینده چه میشه یعنی باید تلاش بشه که دولت امنیت آن منطقه را بگیرد، نهادهای نظارت کننده را مقرر کند تا فساد هم ازبین برود”.
خواستیم در این رابطه دیدگاه مسوولان اداره ی گمرک را داشته باشیم اما با تماس های مکرر حاضر به پاسخگویی نشدند.
جیلانی فرهاد، سخنگوی والی هرات می گوید این موضوع از سه ماه به این سو، از سوی اداره ی محلی پیگیری می شود.
او می گوید در این مدت ده موتر که فرار از محصول داشتند ضبط و به ۱۵ تن از کارمندان گمرک که به فساد اداری متهم بودند به دادستانی معرفی شدند.
“متاسفانه انتقال گمرک به آنجا یک چیز جدید است بنا یک سری مشکلات را بوجود آورده اما شما باور داشته باشید که اداره ی محلی تلاش دارد تا این مشکل را حل سازد”.
بندر اسلام قلعه در ۱۲۰ کیلومتری غرب هرات موقعیت دارد و از بنادر مشهور تجارتی میان افغانستان و ایران است.
نبود زیر بنا برای اداره ی گمرک هرات در بندر اسلام قلعه سبب شده تا این اداره با مشکلات زیادی مواجه شود.
پیش از این نیز انتقاد هایی از نبود اسکنر در این اداره خبر ساز شده بود.
با این همه رییس مجلس نماینده گان گفته است که این موضوع را با وزارت مالیه درمیان می گذارد.
شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید
- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد