باشندگان برخی ولسوالیهای هرات از فرسایشهای بادی و آبی شکایت دارند و باشندگان این ولسوالیها از عواقب این امر نگران به نظر میرسند. این در حالی است که انتشار ریگهای روان در هرات از دو طریق فرسایش بادی و آبی صورت میگیرد. ولسوالیهای غوریان، کهسان، رباط سنگی و تورغندی مناطق مرتفع هستند که فرسایش بادی […]
باشندگان برخی ولسوالیهای هرات از فرسایشهای بادی و آبی شکایت دارند و باشندگان این ولسوالیها از عواقب این امر نگران به نظر میرسند.
این در حالی است که انتشار ریگهای روان در هرات از دو طریق فرسایش بادی و آبی صورت میگیرد.
ولسوالیهای غوریان، کهسان، رباط سنگی و تورغندی مناطق مرتفع هستند که فرسایش بادی بیشتر در آنجا وجود دارد.
اما فرسایش آبی از مناطق چشت، اوبه، ادرسکن، فارسی ، کرخ و رباط سنگی سرچشمه گرفته و سنگریزهها را به زمینهای زراعتی منتقل میکنند.
ایمل ثبات استاد دانشکدهی زراعت از عواقب ناگواری فرسایش خاک چنین میگوید “وقتی ریگها از مناطق دیگر میآید به حاصلخیزی خاک ضربه میزند و باعث زیادی ریگ نسبت به خاک میشود که این امر باعث میشود آب در خاک جذب نشود و دهقان مجبور است هر روز یا روز درمیان زمین را آبیاری نماید”.
با این اوصاف مسئولان اداره زراعت هرات پارسال روند کنترول و تثبیت ریگهای روان را در مناطق آسیب پذیر آغاز کردند.
عبدالصبور رحمانی رئیس اداره زراعت هرات میگوید “این اداره سال گذشته در مساحتی بالغ بر ۲ هزار هکتار، ریگهای روان را در ولسوالی کهسان تثبیت کرده و همه ساله این چنین برنامهها را برای تثبیت علفچرها و ریگهای روان داریم”.
درختها و علفچرها از جمله عاملی هستند که میتوانند مانع فرسایش خاک توسط آب و باد شوند، اما علفچرها میتوانند سرعت سیلابها را کاهش داده و از فرسایش خاک جلوگیری کنند.
رئیس ادارهی زراعت میگوید در این راستا نیز برنامههایی را روی دست داشته اند.
آقای رحمانی میگوید، اکنون ۱۳۵ هکتار زمین در ولسوالی زنده جان هرات تحت کار است تا از آسیب هجوم ریگهای روان در امان باشند.
سال گذشته از تخریب حدود ۲۰۰ هکتار علفچر در ولسوالیهای انجیل، رباط سنگی و دوشاخ و پروانه جلوگیری صورت گرفته است.
با این وجود نقش مردم در تشدید فرسایش خاک کمرنگ نیست.
ایمل ثبات، استاد دانشکدهی زراعت میگوید قطع درختان و نابودی پوشش گیاهی موجب تشدید فرسایش خاک شده و سرانجام به کاهش حاصلات زمین و افزایش دفعات آبیاری آن ختم میشود.
آقای ثبات میگوید که دولت باید با پوشش نبات، بته، درخت و علفچر و حفاظت و نگهداری از آن، جلو فرسایش خاک را بگیرد.
آقای ثبات میگوید “استفاده بیرویه از بتهها و درختان همواره ضرر در پی دارد و تنها راه حل برای جلوگیری از فرسایش خاک، پوشش نباتی و علفچرها است که این امر از فرسایش خاکها جلوگیری مینماید”.
هر لایهی خاک هزاران سال زمان میبرد تا به لایهای تبدیل شود که قابلیت کشت را داشته باشد. با توجه به این موضوع حالا باید بیش از پیش به فکر تثبیت ریگهای روان و احیا و ایجاد پوشش نباتی بود.
نسخه صوتی گزارش را در ذیل شنوا باشید
شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید
- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد